Question posted by Vincent from country unknown:

Grade/Level: Grade 5

Question: ANSWER THIS QUESTION WITH A MODEL APPROACH: HARI AND FARIDTH HAVE $120. HARI AND PETER HAVE $230. PETER HAS 6 TIMES AS MUCH MONEY AS FARIDTH. HOW MUCH MONEY DOES HARI HAVE?

Step 1: Draw 1 box to represent the amount of money Faridth has and 6 boxes to represent the amount of money Peter has.

Step 2: Draw another box to the left of Faridth to show the amount of money Hari has. Draw a bracket to show that the total of Faridth's and Hari's money is $120.

Step 3: Draw another box to the left of Peter to show the amount of money Hari has. Draw a bracket to show that the total of Peter's and Hari's money is $230.

Step 4: Draw a bracket to show that the difference between the amount that Hari and Peter have ($230) and the amount that Hari and Faridth have ($120), i.e., equals to "?".

From the model,

$230 - $120 = $110

5 units ----------> $110

1 unit ----------> $110 / 5 = $22

$120 - $22 = $98

Therefore, Hari has $98.